Recept met schelvis

Schelvis  met zoete aardappel, schorseneer en schuimige saus van kerrie

KLIK HIER voor de stap voor stap foto’s

Schelvis
80 gram schelvisfilet per persoon

Haal 4 stukken schelvis van 80 gram bij de plaatselijke visboer en laat de schelvis afschubben. Leg de vis koel tot gebruik. Bak de vis a la minute (als laatste wanneer alle voorbereidingen gereed zijn) 1,5 minuut in hete olie op de huid kant en 1 minuut op laag vuur op de andere kant. De schelvis mag nog iets glazig zijn.

Gekonfijte zoete aardappel
4 zoete aardappels
2 takjes tijm
0,25 liter neutrale (zonnebloem) olie

Schil de zoete aardappel en snijdt deze stukken en steek uit met een ronde steker. Leg deze uitgestoken stukken in de olie samen met de tijm en iets zout. Konfijt* deze op zacht vuur in circa 20 minuten gaar. Gebruik de rest van de zoete aardappel voor de crème.

*Konfijten is garen in vetstof tussen de 85 – 90 graden Celsius, het mag dus niet gaan koken.

Zoete aardappel crème
zoete aardappel, na uitsteken
0,25 liter melk
0,25 liter room
zout/ peper

Gebruik de rest van de zoete aardappel zoals beschreven bij de gekonfijte aardappel, snij in gelijkmatige stukken en breng aan de kook samen met de melk, room, peper en zout en kook tot deze gaar is. Pureer met de blender tot een gladde crème en controleer de smaak.

Schorseneer
500 gram schorseneren
0,25 liter melk
0,5 liter kippenbouillon

Schil de schorseneren, snijdt deze in gelijkmatige stukken en kook gaar in de melk en kippenbouillon in circa 10- 15 minuten.

Seroendeng
U kunt een bakje seroenen kopen bij uw lokale toko. Seroendeng is een mengsel van kokos, pinda’s en geurige Indonesische specerijen.

Schuimige saus van kerrie
0,25 liter melk
0,25 liter room
0,25 liter kippenbouillon
50 gram boter
1 eetlepel kerrie poeder

Laat de boter smelten en voeg de kerrie toe. De kerrie zal nu zijn geurige smaak afgeven. Blus dan af met de melk, room en kippenbouillon. Breng op smaak met peper en zout en gebruik een staafmixer om een mooie schuim te maken vlak voor het serveren.

Garneer met takjes oost Indische kers en serveer zoals afgebeeld of naar eigen inzicht. Oost Indische kers kunt u kopen bij de groente boer.

Veel kookplezier toegewenst en laat het smaken!